lördag 29 november 2008

Ett lite annorlunda inlägg

Så här i höstrusktider när man själv känner sig lite deppig går tankarna till en vän, som för några år sedan led av depression. Det är naturligt att känna sig nedstämd ibland, men känner man sig djupt nedstämd under en längre tid kan man ha drabbats av en depression.

Knappt hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män får någon gång i livet en depression som kräver medicinsk behandling. En depression kan till exempel bero på att man har råkat ut för något svårt i livet, att man är utsatt för stark stress eller att man fått någon sjukdom.

Vanliga symptom:
  • nedstämdhet
  • sömnstörningar
  • aggressivitet och lättretlighet
  • koncentrationssvårigheter
  • svårighet att känna känslor
  • hämmat tal, stel mimik och långsamma rörelser
  • brist på tillförsikt och en nedvärderande självbild

Man kan också få olika kroppsliga besvär som till exempel

  • värk i lederna, musklerna och magen
  • andnöd
  • hjärtklappning
Behandling

De allra flesta som får läkemedel i kombination med samtalsterapi blir bra.

Dessa fakta är hämtade från Sjukvårdsrådgivningen. Kanske stämmer de in på någon i din närhet?

12 kommentarer:

Anonym sa...

ja här knapras det ju medecin sen 10 år tillbaka....

Ja...nu vill jag ha lite snö så att vår fika blir lite extra mysig:)

kramar

Helena sa...

Bra och viktigt Petra!
Min mamma (ok, terapeut..) säger alltid "prata med varandra istället för om varandra". Så viktigt, inte minst nu när det är mörkt och ruggigt och livet kanske inte alltid känns som en solig sandstrand...
Kram till dig, hoppas att du har en skön lördag!

Anonym sa...

Tror jag har en liten höstdepp jag också, inget allvarligt men livet känns inte lika roligt som det brukar göra för tillfället, därav den uteblivna blogglusten också antar jag.

När det gäller skidorna så blev det ett inköp av begagnade pjäxor och skidor, många gånger kommer det med största sannolikhet inte bli så begagnade räcker gott och väl till mig :) Nu måste jag väl göra ett ryck och ta mig ut i backen också när mina föräldrar köpt sakerna åt mig...

Ha en mysig lördagkväll!!

Anonym sa...

Jag har själv gått igenom en depression, det är det värsta som har hänt i hela mitt liv...

Hanne sa...

Jeg visste ikke at det faktisk er så mange som før eller senere får en alvorlig depresjon. Det gjelder å være oppmerksom og ta vare på familie og venner:)

Anonym sa...

Ush, depression är ju verkligen en folksjukdom snart. Det är tragiskt att så många unga ska behöva må så dåligt också.

~Livet i byn

Anonym sa...

Det er bra att du skriver om detta!

Jag har lid av höst depression siden jag var tio år. :/

Miss Agda sa...

Ett viktigt inlägg!
Jag skickar en massa kramar och hoppas att du mår ens någorlunda ok!

Mia sa...

Inte för att jag hade en diagnos men jag är helt säker på att jag var vinterdeppig andra året på gymnasiet. Jag liksom ville inte gå upp, kände mig ledsen när jag itne hade nåt att vara ledsen för, ville inte göra nåt, såg inte fram emot nåt - det var som ett svart vakuum helt enkelt. Fruktansvärt jobbigt.
Nu är jag duktigare på att sätta in extra energi när vintern kommer. Äta vitaminer och absolut inte sluta träna. Det är liksom ännu viktigare när mörkret tar över.

Kram Mia

AnneliH sa...

Ja, lite skämsigt har jag legat under mattan och knaprat lyckopiller efter att ha blivit "mobbad" på jobbet....sjukskriven och en lång väg tillbaka...tyckte först att det var självförvållat...men insåg att jag inte hade kunnat göra annat än att göra mitt jobb vilket inte var tillräckligt...detta kommer över mig ibland helt ofrivilligt och jag blir helt galen....jag var alltid glad innan...jag vill vara glad nu...tack för att du finns ....fortsätt gärna skriva om du vill....kram

Katja Kristoferson sa...

Mycket bra inlägg, det pratas för lite om depressioner. Det är vidrigt att få kommentaren: "Äh, ryck upp dig nu!"

Anonym sa...

Usch... symptomen stämmer inte men de kroppsliga har jag två av ... Jäkla vintermörker... Jag påverkas illa av det i kombination med annat rusk.