måndag 4 maj 2009

Striden mellan kärleken och ondskan


Foto: Kungliga Operan

Jag är inne i en period då jag lyssnar mycket på Tjajkovskij. Jag skulle väldigt gärna vilja njuta av hans helaftonsbalett Svansjön, som ges på Operan just nu. Handlingen i korthet:

En prins vid namn Siegfried förälskar sig i en vacker svan. Vad prinsen inte vet är att svanen egentligen är en förtrollad prinsessa vid namn Odette. Boven i dramat är Von Rothbart, som en gång kidnappade och förtrollade Odette. I originalversionen slutar baletten med att Odette dör när förtrollningen bryts.

Svansjöns handling kretsar kring striden mellan kärleken och ondskan. Denna kamp gestaltas i dubbelrollen Odette/Odile, den vita och den svarta svanen. Rollen Odette/Odile, som anses vara en av de mest krävande för en ballerina, har dansats av en lång rad berömda ballerinor, bland andra Alicia Markova, Margot Fonteyn, Maja Plisetskaja och Natalia Makarova.

(Ur Wikipedia)

12 kommentarer:

Ingela sa...

Jag älskar Svansjön, gissa om jag var lycklig när jag för några år sedan gick och såg baletten på Operan? Så fint! :-)

Free Fashion Pia sa...

Åhh, den är helt underbar!

Ellas Inspiration sa...

Härligt med lite kulturella inslag!

Kram Karin

Irina sa...

Jag älskar Svansjön! Har sett den flera gånger i St Petersburg. Försökte själv lyfta benen så där framför spegeln en morgon och slutade nästan på akuten. ;-)

Om du inte kommer iväg till operan så finns ju YouTube -lösningen. Jag har ett par klipp här i mitt St Petersburgs -inlägg (punkt 2):

http://rosaglasogon.se/2009/03/12/mitt-st-petersburg-staden-med-skyhog-wow-faktor/

Tess [Stylish-B.se] sa...

Svansjön är en av de vackraste och bästa baletterna man kan se. Den ligger mig verkligen varmt om hjärtat. Hade mer än gärna sett den igen. Musiken är otrolig och det ger mig gåshud bara av tanken.

Toblino sa...

:) såg nöttknäpparen före jul! super! mm, inte dumt med en Star runt hörnet..

MAJA: Style & Life by Leia sa...

Balett....jisses vad jag saknar det!!!!! men, men...

När när när nääääääär kan du ses????:)

Kramar

Emelie sa...

Jag håller med, musiken är ljuvlig och jag skulle gärna se Svansjön igen. Det var den första balettföreställning jag såg. Det var jag och mamma och jag var runt 10 tror jag ;)

Solli sa...

Svansjön är riktigt vacker! Såg en balettuppvisning i Malmö för flera år sen...
Just nu skulle jag vilja se Ringaren i Notre Dame.

Btw, har du lust att se Bounce dansföreställning som går på Orionteatern? Jag bokade en biljett idag tills nästa onsdag (13). Missagda o GymGlam Carro ska oxå med.

Ha en underbar vecka!
Kram!

Sofie sa...

Rekommenderas! Har sett den många gånger, fast i Oslo.

mia sa...

Klassisk musik är ett nästan helt oupptäckt område för mig. Så det här var intressant läsning!

Kram

Katja Kristoferson sa...

Petra, jag älskar Svansjön. Jag menar inte älskar som i tycker jättejättemycket om, utan det handlar om fullkomlig och nästan på gränsen till galen kärlek.
KAAAAAAAAAAN vi inte gå!?!?!?!