tisdag 24 november 2009

Pulsjympa kontra löpning

Är eld och lågor över min nya träningsdator, Polar RS800CX, som jag ska testa nu under min satsning på halvmaran i Prag och Stockholm Marathon 2010. Igår körde jag ett relativt lugnt löppass på 8,3 km och idag ett jympapass på Friskis & Svettis med intensiteten pulsjympa. Jag var nyfiken på hur pulskurvorna från de olika passen skilde sig åt och här nedan ser ni svaret:


Under löppasset var pulskurvan (den röda kurvan) jämnare och i näst högsta pulszonen (hård träning) nästan hela tiden. Blev lite rastlös mot slutet och körde en kortare rush på knappa minuten, men fick snabbt mjölksyra eftersom benen var möra sedan söndagens tuffa styrketräningspass. Högsta pulsnivån var 180 slag per minut som noterades under den korta rushen.


Pulsjympapasset uppvisade mer toppar och dalar, rent naturligt eftersom det är uppbyggt av pulstoppar med styrkeövningar däremellan. Högsta pulsnivån på det här passet var 172 slag per minut, jämfört med 180 slag per minut under rushen på löppasset.

Sammanfattningsvis är löppasset såklart mer effektiv konditionsträning, men det är inte fel att variera med ett jympapass då och då för att höja motivationen och längtan efter nästa löppass...

, , , , , , ,

5 kommentarer:

Åsa sa...

Kul med lite inspirerande träningsteknik. Jag är också så sugen på Prag maran. Men det passar inte det här året. Men kör ni nästa igen. Då är jag med! :)

Anonym sa...

Åh, jag har länge velat fråga dig om det här med pulsträning. Jag har noll koll på området och du är ju expert där med, märker jag. Vi är ju ofta mer inne på samtal om H&M (Im)puls. .. ;-)

Mer snack om detta och allt annat som höjer pulsen på torsdag, hoppas jag!

/You-know-who

Fröken Isakson sa...

Hej hej, du har fått en award hos mig :). kram kram

Sandra - en liten del av Mig. sa...

Håller med om att det är skönt att få lägga in något roligt pass då och då mellan löppassena. Och jag tror att det är viktigt att få den där lilla "gruppträningskicken" :)

Piratfarsan sa...

Underbar liten klocka som jag haft snart ett år, kör du med fotpod eller GPSpod till? Eller ingen alls..